על ההבדל שבין סיום לבין השלמה...
ד"ר אבשלום אדרת
כל החיים אנחנו מתחילים דברים ומסיימים דברים. אנחנו מסיימים את לימודי התואר, אנחנו מסיימים מערכות יחסים, אנחנו מסיימים תפקידים בעבודה. אך האם ברור לנו ההבדל שבין לסיים דברים ובין להשלים דברים.
סיום הוא אקט די טכני. ביום מסוים אני מסיים, למשל, להגיש את כל העבודות לאוניברסיטה ובזאת אני מסיים את חובותי ללימודי התואר.
לעומת זאת, השלמה של דברים היא פעולה מורכבת הרבה יותר. השלמה של מערכת יחסים או של תפקיד היא לא רק סיומם. השלמה כוללת:
1. תהליך של סליחה. אני דואג לכך שלא תישאר אחרי הסיום "אדמה חרוכה". שלא יישארו אנשים שפגעתי בהם ולא התנצלתי או ביקשתי את סליחתם. ולא פחות חשוב- חשוב שאסלח לעצמי על הטעויות שעשיתי, על "עיגולי פינות", ועוד.
ללא הסליחה אני "גורר" אחרי יחסים לא שלמים, עם כמה מהסובבים אותי ומה שעוד יותר חשוב- עם עצמי. זה עלול להקטין את עוצמתי באירועים עתידיים.
2. תהליך של הכרת תודה. אני מכיר תודה למי שסייע לי להשלים את הפרויקט/ התואר/ התפקיד ובין היתר אני גם מכיר תודה לעצמי על היכולות והתכונות שתרמו להצלחתי בהשלמת הפרויקט/התואר/התפקיד.
ובאופן אישי, אני עומד עכשיו בתהליך של סיום בעבודתי. סיימתי תפקיד כראש תוכנית תואר שני בניהול מערכות חינוך במכללת סמינר הקיבוצים. כחלק מהשלמת תפקידי אני מודה לכל שותפי לתפקידי הן מרצים והן סטודנטים מהם למדתי רבות. אך לא פחות אני מבקש בתהליך סליחה- על התבטאויות שאני מצר עליהן ואף על אנשים שככל הנראה נפגעו ממני ואני מבקש להתנצל בפניהם.
אולם בתהליך הזה בעיקר היה קשה לי לסלוח לעצמי. אני לא פרפקציוניסט. אבל עומס העבודה והלחצים, ללא ספק, גרמו לי לעיתים, לעגל פינות, ולפעול בניגוד למה שהיה נכון וראוי לעשות. רק לאחר תהליך הסליחה והכרת התודה אני יכול לסגור בלב שלם את הדלת מאחורי בתפקיד כדי לפתוח בנפש חפצה דלתות חדשות, תוכניות ומיזמים חדשים שקוראים לי ומאתגרים אותי כעת.
פעמים רבות מגיעים אלי נשים וגברים לאימון אישי כשהם חשים שהם אינם ממצים את הפוטנציאל שלהם, הם אינם פועלים במלוא העוצמה והאנרגיה בחייהם. תוך כדי תהליך האימון הם בדרך כלל מזהים את החסמים ואת האמונות המגבילות שלהם שעוצרים אותם להגעה ליעדים שקבעו לעצמם. אחד החסמים הוא אי השלמה של דברים קודמים בחייהם.
בתיקווה לימים שקטים ורגועים לכולנו,
אבשלום אדרת
0524-809850